Caj Panggilan Dan Sms Tune Talk Tone Excel

Caj Panggilan Dan Sms Tune Talk Tone Excel.

Ada orang berpendapat caj panggilan dan sms Tune Talk Tone Excel ini mahal.Ada yang kata sederhana & ada yang kata murah.Mungkin itu dari perspektif pada bahagian sebelah sahaja tanpa menyenaraikan caj dari telco lain & membuat perbandingan.

Caj Panggilan Dan Sms Tune Talk Tone Excel

Soalan & Jawapan Berkaitan Caj Panggilan Dan Sms Tune Talk Tone Excel.

Caj Sms Dan Panggilan Tune Talk Tone Excel Soalan: Berapa ye caj panggilan dan sms Tune Talk Tone Excel ini.

Caj Panggilan Dan Sms TuneTalk Tone Excel Jawapan: Caj panggilan dan sms Tune Talk Tone Excel yang dikenakan oleh syarikat Tone Excel ini adalah 28 sen seminit bagi panggilan & 10 sen bagi setiap sms dan juga 10 sen bagi 1 MB data internet.Caj ini adalah untuk dalam Malaysia sahaja(Bagi caj panggilan Tune Talk Tone Excel ke luar negara IDD,anda boleh tengok di sini).Kadar caj panggilan yang tidak dikira berdasarkan blok panggilan & ke rangkaian sama/berlainan dan kadar caj sms tidak dikira berdasarkan syarikat telco,semuanya sama cajnya seperti yang disebutkan.Semua caj panggilan dikira untuk 60 saat bagi 1 blok panggilan dan cai panggilan dan sms juga tidak ada kadar caj berlainan ke nombor premium @ friends & family.Cajnya sama ‘flate rate’.Caj Panggilan Dan Sms Tune Talk Tone Excel

Caj Panggilan Dan Sms Tune Talk Tone Excel

Caj Sms Dan Panggilan Tune Talk Tone Excel Soalan: Adakah caj panggilan dan sms Tune Talk Tone Excel ini paling rendah pada pendapat tuan?

Caj Panggilan Dan Sms TuneTalk Tone Excel Jawapan: Dalam kategori sederhana.Melihat pendapat tetimoni orang di luar sana,caj ini terlalu ideal memandangkan syarikat perlu membayar pelbagai kos termasuk komisen Topup yang menjadi tunjang program WOW prepaid Tune Talk / ToneExcel ini kepada ahli.Ada 2 Tune Talk di ‘market’ iaitu Tune Talk Tone Excel(selepas kerjasama dengan Tone Excel) dan Tune Talk biasa(mula-mula dikeluarkan di pasaran).Caj panggilan dan sms Tune Talk Tone Excel dikira dalam kategori sederhana.Kalau nak dikira caj panggilan dan sms Tune Talk biasa adalah yang termurah iaitu caj panggilan 10 sen/minit,sms 5 sen/sms,25 sen/mms,5 sen/MB data.Tapi adakah kita hanya nak guna Tune Talk biasa tersebut sahaja.Tidak kan?.Dunia sekarang dunia wang.Kita perlu mempelbagaikan penggunaan tambahan dalam kompeni yang sama.Yang lebih baik adalah kita port-in saja Tune Talk biasa ke Tune Talk Tone Excel dengan cara membeli simkad Tone Excel dan buat proses port in nombor Tune Talk biasa tersebut ke prepaid Tune Talk ToneExcel yang baru itu.Atau kalau nak layak dalam cabutan bertuah Tune Talk ToneExcel tahunan bagi kategori port-in yang mungkin bakal memberi anda hadiah tempat 1,2,3,4,5,6 kereta BMW hadiah saguhati berupa wang wang tunai RM1500 untuk 10 orang,anda boleh port in nombor dari telco lain (port-in nombor Tune Talk biasa tak boleh cabutan bertuah) ke telco Tune Talk / ToneExcel.Kita bukan nak jadi pengguna yang dapat guna prepaid yang murah/jimat sahaja tapi prepaid itu biarlah yang boleh memberi kita ‘income’ juga.Dua-dua dapat itulah pengguna bijak.

Kadar Caj Telco Utama Negara Yang Lain  Berbanding Kadar ‘Flate Rate’ Telco Tune Talk / ToneExcel.

Kadar caj yang dikenakan oleh telco di Malaysia selalu berubah-ubah dan ia ibarat seperti sebuah roda.Bulan/tahun ni murah,tengok lepas itu naik pula.Dari tahun ke tahun semakin ‘complicated’ kadar cajnya yang mana ada di antara kita tak berapa nak ambil pot sangat tentang ini janji caj 1 minit panggilan dan 1 sms diketahui padahal kiranya tahu setakat tu saja,ia diibaratkan kita sudah tahu hanya 1/5 dari apa sebenarnya akan terjadi bila kita telah jadi pengguna nanti.Caj Panggilan Dan Sms Tune Talk Tone Excel

Caj panggilan telco SELAIN Tune Talk / ToneExcel ini dikira berdasarkan blok masa panggilan iaitu ada yang mengenakan 30 saat sebagai 1 blok panggilan.30 saat yang kedua cajnya sudah berlainan.Bermacam-macam lagi durasi blok panggilan yang diguna pakai oleh telco selain telco Tune Talk / Tone Excel yang ada.Itu blok panggilan.Ada lagi di dalamnya yang perlu dikira iaitu panggilan yang dibuat ke rangkaian sama ataupun rangkaian berlainan.Kalau rangkaian sama bagi 1 blok panggilan cajnya begini dan kalau ke rangkaian lain cajnya begitu.Bagi blok panggilan kedua,cajnya ke rangkaian sama dan ke rangkaian berlainan akan berbeza pula dengan blok panggilan yang 30 saat pertama tadi.Ke rangkaian sama atau rangakaian lain,bila kita jumlahkan blok panggilan pertama dengan kedua,kita akan perolehi jumlah cajnya untuk seminit.Ada syarikat yang menggunakan mengenakan 1 blok panggilan bersamaan 6 saat,1 minit,10 minit dsb.Bagi Telco Tune Talk / Tone Excel pula,walaupun 30,35,40,45 saat cajnya tetap 28 sen janji jangan sampai 61 saat(1minit 1 saat).Ia akan dikira minit ke-2 iaitu 28 sen x 2 (56sen).Begitulah seterusnya.

Bagi sms pula caj telco SELAIN telco Tune Talk / ToneExcel biasanya diguna pakai berdasarkan jenis rangkaian.Sms ke rangkain sama biasanya berlainan kadar caj smsnya berbanding sms ke telco berlainan.Bagi telco Tune Talk Tone Excel pula,caj smsnya adalah sama iaitu 10 sen untuk sms ke rangkaian sama atau berlainan.

Contoh Pengiraan Kadar Caj Panggilan Dan Sms Syarikat Telco Utama Negara.

Contoh yang saya ambil di sini adalah telco top 4 di negara kita pada awal tahun 2014.Caj yang ditentukan sangat ‘complicated’ dibuat berlandaskan strategi syarikat,sehinggakan kita tidak sedar cara caj dikira berbanding antara 1 sama lain di dalamnya ada mengenakan caj tersembunyi.Anda boleh periksa di laman web CELCOM,MAXIS,DIGI dan U-MOBILE masing-masingnya untuk sistem terkini mereka.Caj Panggilan Dan Sms Tune Talk Tone Excel

Celcom menetapkan 1 blok panggilan adalah10 minit (28 sen/10 minit) untuk panggilan ke rangkaian sama dan 5 minit (28 sen/5 minit) untuk ke rangkaian lain.Walaupun anda bercakap 1 minit,cajnya dikira kepada 1 blok tersebut iaitu 28 sen.Maxis menetapkan 1 blok panggilan adalah 1 minit.Kadar caj untuk 1 minit tersebut adalah 20-24 sen/minit bagi panggilan ke Maxis juga dan 30-36 sen untuk ke rangkaian lain.Mengapa ada ‘range’ untuk harga itu.Sebabnya adalah,caj tersebut dikira berdasarkan jumlah baki semasa topup yang tinggal.Semakin tinggi baki ada terutama RM10 ke atas,semakin murah caj/minitnya.Bagi DIGI,kita akan keliru sedikit kerana 1 blok panggilan terdiri dari 3 iaitu pertama 6 saat,kedua 7 saat-1 minit 59 saat dan ketiga 2 minit.Buat panggilan 6 saat pertama untuk sama rangkaian dan ke rangkaian lain cajnya 6 sen,saat ketujuh hingga minit kedua 20 sen dan selepas minit kedua 20 sen.Caj ke rangkaian sama dan lain tidak ada beza.Contoh kalau kita buat panggilan 4 minit,cajnya jadi 46 sen.Bagi U-Mobile,1 blok panggilan mereka ke rangkaian sama atau ke rangkaian lain bersamaan 30 saat.Untuk 30 saat itu dikenakan 9 sen.Dengan kata lain caj seminit bersamaan 18 sen.

Mengenai kadar panggilan video pula,3 telco tersebut menggunakan 1 blok bersamaan 1 minit kecuali telco Celcom yang menggunakan 1 blok panggilan video ke rangkaian sama dan lain iaitu 10 minit dan 5 minit.Yang paling jimat susah nak dikira kerana pakej masing-masing adalah tersendiri dan ia bergantung kepada macamana pengguna itu mahu guna.Yang paling mahal dilihat adalah U-Mobile iaitu cajnya 60 sen untuk panggilan video ke rangkaian lain.

Bagi sms untuk ke rangkaian sama dan lain,yang paling murah adalah Celcom iaitu 1 dan 5 sen tidak syak lagi diikuti U-Mobile.Maxis dan Digi masing-masing berselisih.

Bagi MMS pula untuk ke rangkaian sama atau berlainan,yang paling murah adalah DIGI,U-Mobile dan Maxis (25 sen masing-masing) kecuali Maxis,untuk ke lain rangkaian cajnya adalah termahal iaitu 50 sen/MMS.Celcom boleh dikira termahal jika dikira dari segi puratanya.Begitulah kerumitan dan keleliruan caj telco top 4 di Malaysia.

Caj Panggilan Dan Sms Tune Talk Tone Excel

Caj Panggilan Dan Sms Tune Talk Tone Excel Soalan: Bagi orang di luar sana yang baru mendengar prepaid Tune Talk ini,ada yang berapa kurang yakin & mereka katakan caj panggilan dan smsnya mahal.Apa pendapat tuan.

Caj Panggilan Dan Sms TuneTalk Tone Excel Jawapan: Bagi saya kita usah dengar cakap orang.Apa yang kita yakin kita buat.Pernahkah anda terfikir,akan ada satu syarikat telco yang memberikan sesuatu kepada para pelanggannya termasuk membuka peluang untuk menjana pendapatan?Ya.Syarikat Tone Excel memulakan langkah pertama seumpamanya di M’sia & mungkin di dunia.Cuba kita senarai & buat perbandingan perbezaan caj panggilan Tone Excel dengan syarikat telco yang ada.Mungkin kita tidak sedari & tak yakin mencongak,caj mereka ada yang lebih murah dan ada yang lebih mahal dari Tone Excel.Tapi begitulah,kadar caj ini selalu berpusing di pasaran.Kadang telco ni mahal waktu ni,masa depan murah pula.Tetapi setelah ditolak itu ini,adakah mereka membuka peluang untuk kita menjadi usahawan?Mereka lebih kaya & semakin kaya tanpa melihat kita di belakang.Dengan Tone Excel,hasilnya ada walau kita rasa hasilnya sedikit,pasti ia berkembang & terus meningkat & terus meningkat.Caj Panggilan Dan Sms Tune Talk Tone Excel

Caj Panggilan Dan Sms Tune Talk Tone Excel Soalan: Salam tuan.Saya ada dapati iklan banner di Internet & di kedai-kedai handphone,ada yang menunjukkan kadar caj sms bagi prepaid Tune Talk ni 5 sen.Ada yang 10 sen & 15 sen.Yang mana satu ya?

Caj Panggilan Dan Sms TuneTalk Tone Excel Jawapan: Salam tuan.Terima kasih kerana bertanya soalan yang boleh merungkai kekeliruan.Untuk pengetahuan tuan,di pasaran sekarang terdapat 2 sim kad Tune Talk.Yang pertama sim kad Tune Talk biasa yang mana kadar caj smsnya adalah murah 5 sen shj.Simkad ini kita tidak boleh menjana apa-apa dengannya hanya sekadar sms & call sahaja.Sim kad kedua adalah sim kad Tune Talk Tone Excel.Caj smsnya adalah 10 sen/sms.Setelah bergabung dengan syarikat Tone Excel maka wujudlah sim kad ini di mana kita boleh menjana income dan memperolehi banyak keistimewaan lain.Keistimewaan utama kita boleh sponsor orang untuk berdaftar di bawah kita & bila mereka topup kita dapat komisen & income sepanjang hayat selagi downline tersebut menggunakan nombor Tune Talk Tone Excel tersebut.

Caj Panggilan Dan Sms Tune Talk Tone Excel

Caj Panggilan Dan Sms Tune Talk Tone Excel Soalan: Boleh beritahu keburukan voicemail?

Caj Panggilan Dan Sms TuneTalk Tone Excel Jawapan: Soalan yang amat bagus.Voicemail ini amat tak bagus kesannya kepada si pemanggil.Servis tidak ada tapi kredit dicaj biasa 8 sen-10 setiap panggilan tak berjawab akibat ramai di kalangan kita yang ‘activate’ voicemail kat handphone sendiri.Berapa ramai yang terkena kerana sipemanggil manalah tahu.Servis ini dikira ‘income site’ kepada kompeni telco.Nampak sikit tapi dapat berjuta-juta.Jadi,apa tugas kita?Mulai hari ni kita promote untuk ‘deactivate’ voicemail pada handphone kita.Cara buat adalah dial di handphone kod ini: Bagi Maxis ##109#,Digi *128#,Celcom ##002#,Umobile ##002# dan Tune Talk ##002#.

Caj Panggilan Dan Sms Tune Talk Tone Excel

Caj Panggilan Dan Sms Tune Talk Tone Excel Mahal Ke Bagi Pendapat Peribadi Anda?.

Dalam pertambahan telco dari yang ada di Malaysia,setiap syarikat berlumba-lumba memperkenalkan pakej baru untuk setiap telco masing-masing.Tidak hairan pakej harga untuk caj panggilan,sms dan juga data internet sentiasa berubah-ubah saban bulan.Ada yang kurang itu dan lebih ini & sebaliknya.Perkara ini menyebabkan kadar rate antara telco ini sentiasa berpusing-pusing rankingnya untuk kadar dari segi kadar termurah.Bagi kadar caj panggilan dan sms Tune Talk Tone Excel,ia sememangnya murah selalu kerana anda akan dapat kredit percuma untuk setiap topup RM30 perolehi data 1GB internet percuma yang nilainya melebihi RM20 & topup RM50 perolehi RM20 percuma.Kita boleh bahagi sendiri untuk dapatkan nilai caj untuk 1 sms & 1 minit panggilan.Jadi rasanya ganjil jika kita kelaskan kepada mahal dalam menilaikan kadar caj panggilan dan sms Tune Talk Tone Excel.Caj Panggilan Dan Sms TuneTalk Tone ExcelCaj Panggilan Dan Sms TuneTalk Tone Excel

Caj Panggilan Dan Sms TuneTalk Tone Excel

Caj Panggilan Dan Sms Tune Talk Tone Excel

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInEmail this to someoneShare on StumbleUponDigg thisShare on RedditBuffer this page