Soal Jawab Mengenai Teknikal Tune Talk ToneExcel Dan Jawapannya.

Masalah teknikal Tune Talk Tone Excel yang kadangkala belaku bukanlah bermakna simkad simkad Tone Excel ini bermasalah malah jauh panggang dari api.Yang mengakibatkan perkara ini kadang berlaku adalah berpunca dari ‘setting’ handpone pengguna itu sendiri khususnya bagi pengguna baru sesuatu telco itu.Teknikal Tune Talk ToneExcel Telco yang berbeza memerlukan setting handpone kadang berbeza antara satu sama lain.Bagi yang tidak tahu ‘setting’ mungkin mengambil masa yang lama sebelum masalah itu pulih.Cuba & cuba sehingga mengganggu jadual aktiviti harian kerana handpone tidak dapat diguna padahal ruang terbuka untuk membuat alternatif lain iaitu menghubungi pegawai khidmat pelanggan telco masing-masing.Begitu juga perkara berkaitan teknikal Tune Talk ToneExcel,bukan masalah teknikal sahaja,perkara normal juga tidak diketahui oleh kebanyakan pengguna simkad Tone Excel kerana ilmu berkaitan sistem yang ditetapkan mesti melalui pembacaan dari laman web dan dari cover simkad itu sendiri juga.

Perkara Yang Harus Diketahui Mengenai Teknikal Tune Talk ToneExcel.

Teknikal Tune Talk ToneExcel Kalau nak tambah nilai/topup TuneTalk macamana?

Teknikal Tune Talk ToneExcelSila tekan butang handpone anda *122# kemudian masukkan 16 digit nombor kod pin topup.Jangan ada ‘space’ antara semuanya(mesti rapat).

Teknikal TuneTalk ToneExcel

Teknikal Tune Talk ToneExcel Kalau nak ‘check’ baki topup TuneTalk macamana?

Teknikal Tune Talk ToneExcelKalau nak ‘check’ baki caranya tekan butang handpone anda *133# dan dail.Anda boleh lihat baki & Tune Talk Points sekali.

Teknikal TuneTalk ToneExcel

Teknikal Tune Talk ToneExcel Macamana kalau nak buat panggilan keluar dan menerima panggilan dengan prepaid TuneTalk tak dapat?

Teknikal Tune Talk ToneExcel

Jika tak dapat buat ‘call’ dan terima ‘call’ dengan prepaid TuneTalk,pada handpone sila ke menu ini: ‘Tetapan” >>> ‘Tetapan telefon‘ >>> ‘Pilihan rangkaian‘ >>> ‘Manual‘.Pilih telco selain MY CELCOM dengan kata lain pilih ‘MY MAXIS‘.Setelah ia beritahu ‘Tiada akses’ sila pilih ‘DIGI‘ pula.Setelah dia beritahu ‘tiada akses’ pilih telco lain kalau ada.Selepas pilih semua telco,akhir sekali pilih ‘MY CELCOM‘ @ ‘Tune Talk‘.Sila buang/’delete’ semua ‘history’ senarai nombor yang anda panggil & senarai nombor yang memanggil anda dari handpone.Sila tutup handpone sekitar 15minit dan buka semula.Cuba buat ‘call’.Kalau tak dapat juga hendaklah anda hubungi Kastemer Servis Tune Talk dinombor  03-79490000 @ 13100 antara jam 8 pagi-10 malam.Bantuan cepat/segera akan diberikan dalam waktu ini.

Teknikal TuneTalk ToneExcel

Teknikal Tune Talk ToneExcel Macamana kalau nak nak hantar dan terima sms dengan prepaid TuneTalk tak dapat?

Teknikal Tune Talk ToneExcelJika tak berjaya hantar mesej dan terima mesej dengan prepaid TuneTalk,pada handpone sila ke menu ini: ‘Mesej‘ >>> ‘Tetapan mesej‘ >>> ‘Mesej teks‘ >>> Tukarkan nombor perkhidmatan/pusat APN ke nombor+60193900045 >>> Simpan >>> Tutup dan buka semula handpone >>> Sila hantar mesej.Kalau tak dapat/berjaya juga hendaklah anda hubungi Kastemer Servis Tune Talk dinombor  03-79490000 @ 13100 antara jam 8 pagi-10 malam.Bantuan cepat/segera akan diberikan dalam waktu ini.

Teknikal TuneTalk ToneExcel

Teknikal Tune Talk ToneExcel Apakah nombor telefon rasmi sebenar yang perlu saya hubungi andai ada perkara yang hendak ditanya/dilapor berkenaan Teknikal Tune Talk ToneExcel?

Teknikal Tune Talk ToneExcel

Nombor telefon rasmi sebenar yang harus dihubungi berkenaan perkara teknikal talian Tune Talk adalah Kastemer Servis Tune Talk di nombor 03-79490000 dan 13100.Pertolongan segera akan diberikan.Masa yang boleh dihubungi adalah dari jam 8pagi hinggalah 10malam.Sebelum menghubungi mereka disarankan sediakan dahulu maklumat ini bagi memudahkan proses anda.

Teknikal Tune Talk Tone Excel Nama.
Teknikal Tune Talk ToneExcel Nombor Mykad/ic/Kad Pengenalan/Passport.
Teknikal Tune Talk ToneExcel Nombor Handpone/Telefon.

Teknikal TuneTalk ToneExcel

Teknikal Tune Talk ToneExcel Boleh ke kalau nak dikekalkan nombor handpone lama ke telco/prepaid TuneTalk ni?

Teknikal Tune Talk ToneExcel

Boleh.Proses yang dikenali sebagai proses MNP(Mobile Number Portability) atau juga Port-In menghendaki anda hantar sms Port-In(kekal nombor lama) mengikut Format Sms Port-In ditetapkan pihak Tone Excel.Anda boleh port-in selepas simkad aktif atau pada bila-bila saja dimahukan.Anda boleh lakukan sendiri @ minta mana-mana Service/Branch Center @ Kastemer servis Tone Excel lakukan bagi anda.

Teknikal TuneTalk ToneExcel

Teknikal Tune Talk Tone Excel Proses MNP/Port-In/Kekalkan nombor lama TuneTalk saya tidak berjaya/ditolak.Boleh tahu kenapa?

Teknikal Tune Talk Tone Excel

Dalam sms proses MNP/Port-In/Kekalkan nombor lama TuneTalk,semua maklumat yang diperlukan mesti sama dengan maklumat yang sedang dipegang oleh telco lama.Jika tidak proses port-in tidak berjaya.Sebabnya:

Teknikal Tune Talk Tone Excel Makumat & data dalam sms MNP/Port-In/Kekalkan nombor lama tersebut tidak sama/sepadan dengan maklumat yang ada di telco lama.
Teknikal Tune Talk ToneExcel Nama telco lama dalam sms MNP/Port-In/Kekalkan nombor lama tersebut tidak sama/sepadan dengan nama telco lama semasa.
Teknikal Tune Talk ToneExcel Nombor Mykad/ic dalam sms MNP/Port-In/Kekalkan nombor lama tersebut tidak sama/sepadan dengan Nombor Mykad/ic yang didaftarkan di telco lama untuk daftar nombor yang hendak diport-in ini.

Teknikal TuneTalk ToneExcel

Teknikal Tune Talk ToneExcel Apakah langkah yang perlu dibuat bagi proses MNP/Port-In/Kekalkan nombor lama yang tidak diterima?

Teknikal Tune Talk ToneExcel

Bagi mempastikan proses MNP/Port-In/Kekalkan nombor lama diterima,langkah ini perlu diikut.Pergi ke HQ telco lama/asal @ telefon mereka supaya semak nama dan nombor ic siapakah yang telah anda gunakan semasa mendaftarkan nombor yang ingin dibuat port-in itu(nombor lama yang anda pakai sekarang).Sila buat port-in semula selepas itu.

Teknikal TuneTalk ToneExcel

Teknikal Tune Talk ToneExcel Macamana cara nak aktifkan GPRS pada handpone yang mengguna prepaid TuneTalk?

Teknikal Tune Talk ToneExcel

Caranya dail *111#.Pergi ke menu nombor 4 ‘Services‘.Pilih nombor 1 ‘GPRS‘.GPRS akan aktif automatik lepas itu.

Teknikal TuneTalk ToneExcel

Teknikal Tune Talk ToneExcel Apakah kod TuneTalk bagi mendengar pesanan suara(mel suara)?

Teknikal Tune Talk ToneExcel

Sila dail nombor 13103 bagi mendengar pesanan suara.Cara setting untuk menghilangkan servis pesanan suara tersebut pula adalah: Pergi ke menu ‘Tetapan‘ >>> ‘Tetapan panggilan‘ >>> ‘Alih panggilan‘ >>> ‘Alih semua panggilan bersuara‘ >>> ‘Batal‘.

Teknikal TuneTalk ToneExcel

Teknikal Tune Talk ToneExcel Cara nak tetapkan nombor handpone Tune Buddies caranya macamana?

Teknikal Tune Talk ToneExcel

TuneTalk menyediakan kemudahan nombor Tune Buddies(nombor orang yang kita kenali) untuk disetkan.10 nombor sahaja dibenarkan yang mana kadar panggilan kenombor ini hanya 24sen,murah 4sen dari rate normal 28sen.Caranya dail *111#.Pilih nombor 4 ‘Services‘.Pilih nombor 3 ‘Tune Buddies‘.Anda boleh masukkan,delete nombor buddies anda dalam lingkungan 10 nombor tadi.

Teknikal TuneTalk ToneExcel

Teknikal Tune Talk ToneExcel Apa itu Perantauan Antarabangsa(International Roaming)?

Teknikal Tune Talk ToneExcel

Pengguna simkad TuneTalk ToneExcel sudah boleh menggunakan line TuneTalk apabila berada di luar negara tanpa perlu setting apa-apa pada handpone mereka.Di luar negara tersebut,anda boleh membuat panggilan menggunakan prepaid TuneTalk ke mana-mana sahaja negara terpilih dan untuk jimat,anda tak perlu ‘call’ tapi mereka membuat ‘call’ kepada anda.Maklumat perantauan antarabangsa boleh juga dibaca di sini.

Teknikal TuneTalk ToneExcel

Teknikal Tune Talk ToneExcel Boleh tahu berkaitan maklumat panggilan IDD & kadarnya?

Teknikal Tune Talk ToneExcelMaklumat lengkap berkaitan panggilan IDD & kadarnya boleh lihat di sini.

Teknikal TuneTalk ToneExcel

Teknikal Tune Talk ToneExcel Simkad saya telah disekat & tak boleh lihat nombor PUK.Boleh tahu cara alternatif untuk dapatkan nombor PUK?

Teknikal Tune Talk ToneExcel

Nombor PUK anda boleh lihat juga pada papan simkad Tone Excel yang dicetak pada muka belakang(no 8 digit).Alternatif lain anda boleh hubungi TuneTalk Kastemer Servis di nombor 03-79490000 @ 13100.

Teknikal TuneTalk ToneExcel

Teknikal Tune Talk ToneExcel Bagaimana cara nak masuk ke dalam akaun TuneTalk Selfcare?

Teknikal Tune Talk ToneExcel

Nak masuk ke dalam akaun TuneTalk Selfcare mesti menggunakan ‘username’ = ic anda & ‘password’ pula mesti didapatkan dahulu melalui sms.Anda sudah ada nombor telefon Tune Talk Tone Excel yang aktif didaftarkan dengan nombor ic ‘username’ itu tadi.Ikuti langkah ini:

Teknikal Tune Talk ToneExcel Sila klik di ‘Click here‘ pada ‘Forgot Username / Password? Click here‘.
Teknikal Tune Talk ToneExcel Masukkan nombor i/c @ pasport dan nombor handpone TuneTalk terkini untuk terima sms password sementara sekejap lagi.
Teknikal Tune Talk ToneExcel Terima password sementara melalui sms.Login dengan ic dan kata laluan sementara ini.
Teknikal Tune Talk ToneExcel Sudah masuk sila setkan kata laluan sementara tadi ke kata laluan anda sendiri yang baru.Pakai nombor password ini untuk login pada bila-bila masa.

Panduan Mengenai Teknikal Tune Talk ToneExcel Ada Ditunjukkan Di Buku.

Jumlah ‘Setting’ perkara berkait teknikal Tune Talk ToneExcel bukanlah banyak sangat sehingga memeningkan kepala.Kesemua ‘Setting’ tersebut boleh dikategorikan sebagai wajib,sunat dan harus.Apabila anda sudah ‘setkan’ yang wajib,maka perkara itu telah selesai dan anda boleh kembali semula ke sini untuk membaca panduan kalau terjadi lagi.Sudah baca panduan berulang-ulang kali ditambah dengan praktikal,sesuatu ‘setting’ berkaitan teknikal Tune Talk ToneExcel terus melekat di kepala.Kalau tidakpun sekarang banyak panduan diterbitkan dalam bentuk buku seperti buku panduan Mazelan Abas,buku handbook mini dan buku tabletalk yang anda boleh belek dalam beberapa saat untuk ‘refresh’ semula ingatan berkenaan ‘setting’ perkara berkait teknikal Tune Talk ToneExcel.

Teknikal Tune Talk ToneExcel

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInEmail this to someoneShare on StumbleUponDigg thisShare on RedditBuffer this page